5 minuten leestijd
Iedere retrospective voelt hetzelfde. Dezelfde frustraties, dezelfde blokkades – en toch verandert er niets. Je team komt maar niet in flow. Hoe doorbreek je dit patroon en zorg je voor échte dynamiek? Continu leren komt maar niet van de grond. Het blijft een worsteling. Hoe krijg je in een agile omgeving dynamiek in het team? En hoe zorg je dat jouw team meer leert en de retrospective verbetert? Zoals Lencioni al beschreef in zijn boek “the 5 dysfunctions of a team”: zonder vertrouwen gaat geen enkel team presteren. Zeker bij activiteiten die een meer creatief en samenwerking karakter hebben is dit cruciaal. Elk team heeft sociaal kapitaal nodig om samen te innoveren, te leren en te creëeren. Een MBTI workshop kan helpen dit vertrouwen snel op te bouwen! In de vier eerdere blogs zijn we al langs de MBTI dimensies gegaan om te zien welke impact deze verschillen kunnen hebben. Nu gaan we verder: Hoe een MBTI-workshop verandering in gang zet!
Vele modellen die organisatorische culturen beschrijven nemen aan dat vertrouwen ontstaat op verschillende niveaus. Het model van Edgar Schein beschrijft bijvoorbeeld ‘onderliggende aannames’, ‘waarden’, en ‘artifacts’. (lees meer over dit model in dit geweldige artikel door Psychological Safety). De onderliggende aannames en waarden zijn hiervan het minst zichtbaar maar vormen de basis van de cultuur en vormen de zichtbare vormen. Zo zijn waarden en onderliggende aannames enorm bepalend voor hoe we met elkaar omgaan. Het is onuitgesproken maar bepaalt hoe we informatie tot ons nemen, de conclusies die we trekken en ook de beslissingen die we nemen als individu. In de eerdere blogs gingen we al in op vele van deze aannames. Neem nu het verschil in focus op detail versus het grotere plaatje uit de blog over Intuïtie/Sensing. Sommigen denken in details, anderen in het grote plaatje. Deze verschillen bestaan, maar blijven vaak onuitgesproken. Dat leidt tot frustratie en misverstanden.
Begrijpen waar de ander vandaan komt, impliciet snappen hoe je met de ander om moet gaan. Dit zorgt voor meer vertrouwen. Vaak helpt het krijgen van een lens waardoor je naar een situatie kan kijken enorm. Tijdens een workshop nemen we de dimensies door en bespreken de impact en waar ze vandaan komen. MBTI beschrijft geen gedrag, maar onderliggende primaire voorkeuren. Deze mentale modellen helpen begrijpen hoe iemand redeneert, maar laten alle ruimte om te leren ander gedrag te vertonen.
Dit inzicht helpt, vaak direct. Echte verandering ontstaat pas bij directe toepassing.. Met een aantal casussen verdelen we de groep op basis van voorkeuren. De impact in het groepsproces is hiermee gelijk te ervaren. Ineens zijn verschillen direct voelbaar en zichtbaar. Vooral worden ze bespreekbaar! De reflectie met elkaar is waar het team van leert. Door te oefenen ervaart iedereen de eigen voorkeur, elkaars voorkeuren maar vooral ook hoe je jouw communicatie kunt aanpassen om meer resultaat te behalen met de ander. Hoe overtuig je iemand, hoe kom je samen tot een beslissing of hoe los je een conflict op. Met praktische casussen oefenen we dit en bespreken we dit in de groep. Hier zie je vaak je team op een nieuwe manier, en leer je ze kennen in een andere context. We trekken iedereen uit zijn comfort zone, ontspannen maar wel bewust.
Een MBTI workshop is maar het begin. Het doel is groter dan deze dag bijwonen. Daarom is het belangrijk om de dag na de workshop direct aan de slag en de lessen toepassen. We eindigen de workshop daarom door het maken van een persoonlijk en team ontwikkelplan. Dit bevat duidelijke doelen en mijlpalen. We plannen met elkaar gelijk hoe we dit herhalen en bespreken, hoe we de volgende stappen zetten en waar we over een jaar willen staan. Belangrijk is om de workshop regelmatig op te volgen, het erover te hebben. Mark Your Progress helpt hierbij!
Een team dat niet in flow komt, mist vaak het fundament van vertrouwen en inzicht in elkaars denkwijzen. In deze blogserie hebben we de impact van MBTI-voorkeuren op samenwerking en retrospectives onderzocht. Met een MBTI-workshop zet je de eerste stap naar een sterker team: je krijgt inzicht in onbewuste aannames, ervaart direct de impact van verschillende mentale voorkeuren en leert hoe je je communicatie effectiever maakt. Door de combinatie van reflectie, praktische oefeningen en een concreet actieplan, zorg je dat deze inzichten direct resultaat opleveren.
Klaar om je team écht in beweging te krijgen? 🚀 Boek nu een MBTI-workshop en ervaar het verschil! Plan nu een MBTI-workshop en ontdek hoe jullie effectiever kunnen leren, innoveren en presteren! 👉 Plan een kennismakingsgesprek of mail info@markyourprogress.com.