MBTI in Agile Teams: Intuition vs Sensing in Retrospectives

4 minuten leestijd

Smiling guy writing on post it retrospective

Intuition vs Sensing

Teams die blijven leren, presteren beter. Maar hoe pas je je retrospectives hierop aan? Elkaar goed kennen en jouw retrospective aanpassen aan de persoonlijkheidstypen van het team helpt om dit te bevorderen. In het eerste blog ging ik in op het verschil tussen introvert en extravert. In dit tweede blog uit de serie over MBTI en retrospectives gaan we in op de dimensie intuition en sensing en hoe je dit verschil kan inzetten om betere retrospectives te faciliteren.

Hoe Intuition vs Sensing je retrospectives beinvloeden

Intuition vs sensing richt zich op hoe iemand de wereld beschouwt. Iemand met de voorkeur intuition heeft de voorkeur te beginnen bij het hele plaatje, concepten en theorieën. Iemand met de voorkeur sensing begint met de details en vindt eigen ervaringen belangrijker dan concepten. Dit wil niet zeggen dat iemand met een sensing voorkeur niet het grote plaatje kan zien, maar het startpunt zullen de details zijn.

In hoe je terugkijkt op een sprint (de tijdsperiode welke besproken werd in een retrospective) kan dit enorme impact hebben. Recent vroeg ik een team: “hoe ging deze sprint”. Een deel van het team was heel duidelijk: “slecht”. Maar een aantal anderen zagen dit totaal anders. Wat bleek: het ene deel van de groep zag ons dichter bij het doel komen hoewel we er nog niet waren. Het andere deel van de groep erkende dit, maar zag duidelijk dat er een aantal incidenten hadden voorgevallen die ze erg vervelend hadden gevonden. Nadat we het bespraken, zagen beiden de nuances. Maar het eerste blik op de wereld was totaal anders. Het hielp hierin enorm dat de retrospective een format had, waarin iedereen zijn mening kon delen.

3 Praktische Tips voor Betere Retrospectives met MBTI

  • Set the Scene: Benoem voordat men zelf reflecteert actief het grotere doel en laat de sprint samenvatting zien. Mensen met een intuition voorkeur hebben er baat bij de details van de sprint te zien, die zijn ze soms alweer vergeten. Mensen met een sensing voorkeur zijn zo druk bezig geweest met verschillende details dat die uit het oog kunnen verliezen of het grotere doel gehaald is. Stel dit perspectief aan het begin van de sessie.
  • Spreek het uit: Hou er rekening mee dat sommigen hun voorkeur niet direct laten zien. Ze beginnen soms eerst bij de conclusie, maar hoe ze informatie tot zich nemen houden ze voor zich. Vraag hier actief naar door bij het reflecteren op retro punten. Laat ze dus uitspreken hoe ze tot hun blik op de situatie zijn gekomen.
  • Blijf bij de feiten: Wanneer een sensing voorkeur dominant is, kunnen eigen ervaringen veel overtuigender zijn dan concepten en theorieen. Veranderen is daardoor soms moeilijk. Vaak worden onderwerpen in een retrospective benoemt met een emotionele lading. Vraag zeker dan door naar de eerdere ervaringen en maak dit feitelijk: is dat nu ook echt zo, of maakt de eerdere ervaring dit pijnlijker.

MBTI Workshop: Haal Meer Uit Je Team

Wil je dat jouw team beter samenwerkt en leert? Wil je je retrospectives effectiever maken? Boek vandaag nog een MBTI-workshop en ervaar direct de impact! We doorlopen en ervaren de verschillende voorkeuren en identificeren gelijk verbeteringen die direct toepasbaar zijn.

We hebben meer om te laten zien