10 minuten leestijd
Sterk presterende teams hebben het kenmerk dat ze zichzelf continu verbeteren. Het organiseren van een retrospective ritueel kan helpen om dit aan te leren. Het doel van een retrospective klinkt op het eerste gezicht erg simpel: het team leert van de afgelopen periode om de volgende periode beter te doen. Elke retrospective weer probeert het team dit te doen. Maar wat onderscheidt nu een goede retrospective van een slechte? In dit blog gaan we in op wat je hieraan kunt doen en welke basis elementen je op moet focussen.
Retrospectives zijn hier niet uniek in maar kunnen sommige meetings saai worden! De meeting lijkt soms een doel op zich te worden, zonder effectieve resultaten. Mijn ervaring is dat een agenda van een meeting in ieder geval het volgende moet bevatten:
Het eerste en misschien wel het pijnlijkste wat een team kan gebeuren is dat goede pijn- en succespunten worden beschreven, maar dat het bij de observatie blijft. Recent zag ik dit gebeuren in een team: “ik had niet de juiste informatie voordat ik startte” was de eerste observatie. Nadat dit genoteerd werd ging het gelijk door met: “ok, ja jammer. Ok, wat is het volgende dat opgeschreven is…”. Dit leidde niet tot een reflectie op ons eigen handelen, of enige actie die leidde naar verbetering. Hetzelfde heb ik zien gebeuren na het benoemen van positieve ervaringen: “ja, mooi succes! En door…!” Maar wat kunnen we hier nu van leren? Wat onderscheidde dit succes van andere successen, wat deden we hier goed? Zorg dat je hier elkaar op bevraagt en deze leerpunten duidelijk benoemt.
Een goede retrospective geeft het team de ruimte de samenwerking te bespreken op een open en veilige manier. Dit is het moment waarin alles op tafel mag komen, altijd met een focus op het beter doen. Als team is het belangrijk hierin te blijven focussen op het proces. Zoals het Mercedes F1 team in de Netflix serie Drive to Survive aangeeft: “Always blame the process, not the person”. Weet je in een retrospective direct de processen te vinden met elkaar welke verbeterd moeten worden, dan kan je erg snel verbeteringen vinden! Zet het team aan om met aanpassingen tot het proces te experimenteren in kleine stapjes, en bespreek deze in volgende retro’s. Dit geeft het team snel de kans te verbeteren!
De komende tijd publiceren we meerdere blogs over de impact van de persoonlijkheden van een team op een retrospective en wat je hiermee kan doen! Geïnteresseerd? Volg Mark Your Progress op LinkedIn!
Wil je meer weten over hoe je retrospectives kunt verbeteren? Plan een kennismakingsgesprek met Mark Your Progress of volg ons op LinkedIn voor de nieuwste inzichten.